Nödraket utlöste rökinferno på Myrorna

Det blev kraftig rökutveckling på second hand-butiken Myrorna på Herkulesvägen i Jönköping under fredagsförmiddagen. Det visade sig att någon av misstag hade löst ut en nödraket, avsedd för båtar, som fanns till försäljning inne i butiken.

Det var vid 11.14 på fredagen som polis, räddningstjänst och ambulans larmades till Myrorna på grund av en kraftig smäll och rökutveckling.

– Den första tanken var att någon hade kastat in något, men det visade sig att så var inte fallet, säger räddningstjänstens insatsledare Jan Callas.

Någon hade av misstag löst ut en nödraket, avsedd för båtar, som fanns till försäljning inne i butiken.

– Det är alltså ingen som har kastat in något och det rör sig inte om något attentat eller liknande, säger Callas.

Bäst-före-datumet för nödraketen var utgånget sedan länge vilket, enligt räddningsledaren, kan vara orsaken till att den var så instabil.

– Den här pjäsen har av misstag ställts upp på en hylla till försäljning, säger Callas.

Det är oklart vem som har lämnat in den och enligt polisen finns det ingen misstanke om brott. Händelsen betraktas som en olyckshändelse.

”Blev helt chockad”

– Det blev rökfyllt på några sekunder, så du såg inte handen framför dig. Jag såg bara eldslågorna i röken. Man blev ju helt chockad, för det small till ordentligt, säger Susanne Andersson, som arbetar i butiken.

– Vi tog brandsläckaren och släckte. Sedan ringde jag 112. Det var jätteläskigt faktiskt.

Andersson uppskattar att det befann sig omkring åtta kunder i butiken när händelsen inträffade. Samtliga slussades snabbt ut och ingen person ska ha kommit till skada.

Räddningstjänsten har ventilerat ut röken ur lokalen med hjälp av fläktar och vid lunchtid kunde de lämna platsen.