Cafébesökare rasar efter fågelinvasion

Fåglar som flugit omkring på ett café i centrala Jönköping och ätit av salladsbuffén har upprört en kvinna som hört av sig till kommunen. Cafépersonalen ska ha sagt att inget kunde göras åt saken.

Det var i samband med ett cafébesök i centrala Jönköping som en kvinna reagerade på att fåglar flög omkring inne i lokalen. Enligt kvinnan åt fåglarna av den salladsbuffé som serverades cafégästerna.

När flera andra gäster uppmärksammade personalen på det hela fick de svaret att det inte gick att göra något åt saken.

”Är detta verkligen en ok miljö för att servera mat/fika? Jag kommer inte äta där igen med fåglar som äter/har avföring i lokalerna”, skriver kvinnan i ett mejl till kommunen.

Enligt Erik Engwall, som är miljö- och hälsoskyddsinspektör i Jönköpings kommun, finns det flera olika sätt att komma till rätta med problemet. Ett är att installera dörrar som gör det svårare för fåglarna att flyga in. Ett annat är att anlita Anticimex.

– Då kommer de dit med luftgevär och skjuter dem, eller så tar de och sätter ut en fälla, säger han.

Men eftersom fåglar naturligt uppehåller sig i stadsmiljön är det svårt att helt komma undan problemet.

– Att fysiskt se till att [fåglar] aldrig kommer in någon gång, det är ju en omöjlighet. Så det går inte att skydda sig till hundra procent.

Enligt Engwall ska den som besöker ett café eller en restaurang med just det här problemet i första hand vända sig till ägaren med sitt klagomål.

– Åtgärder tror jag att alla gör. Det är väl ingen som vill ha fåglar inomhus i sitt café, säger han.

Från kommunens sida har inga åtgärder satts in för att få bukt med befjädrade inkräktare. Åtminstone inte den senaste tiden.

– För många år sen tog vi ett krafttag när det var många fåglar här inne i Juneporten. Då sköt vi faktiskt fåglarna med luftgevär, säger Engwall.