Detaljen som löste det tioåriga sedelmysteriumet

Oliver Bergströms halva tjugolapp hade kryptiska instruktioner om ett möte. Efter tio års väntan klarnade mysteriet, och det visade sig bli en känslosam historia som slog alla förväntningar.

Oliver Bergström från Jönköping minns inte exakt var han hittade den halva tjugolappen, en dag för tio år sedan. Men ända sedan den dagen har han behållit sedeln som har de korta instruktionerna att “träffas om 10 år vid dammen i Norrahammar”. 

Så under gårdagen, den 13 augusti 2017, var det dags för den mystiska träffen. Oliver väntade vid dammen, men den andra halvan av sedeln syntes aldrig till.

– Jag hade byggt upp förväntningar och spekulerat massa med vänner och familj. Så det blev något av en antiklimax, berättar Oliver.

Men han gav inte upp. Efter en intervju med P4 Jönköping började mysteriet klarna.

– Min morbror gick tragiskt bort för många år sen, och det visade sig vara en nära vän till honom som hörde av sig. De hade haft en halva var och lovat att träffas vid dammen på det datumet. Så jag blev ganska tagen av det, säger Oliver. 

Datumet på tjugolappen visade sig vara -01, inte -07 som Oliver trodde. Morbroderns vän hade varit vid dammen på överenskommen tid, för att hålla löftet till sin bortgångne vän.

– Det här blev både personligt och fint. Det toppar alla spekulationer om någon skatt, säger Oliver.

Än har de två “halvorna” inte träffats men Oliver säger att mötet absolut ska ske. 

– Så vi äntligen får sätta ihop den här gamla tjugan.